Zdravá ovesná miska

Další rychlá, vydatná a super složkami nabitá snídaně – ovesná miska se superpotravinami. Příprava takové snídaně není nijak náročná. Budete ji mít na stole za pár minut.

Tato už na pohled velmi dobře vypadající kaše obsahuje hromadu antioxidantů a vlákniny. Nechybí jí však ani sladká tečka na závěr v podobě javorového sirupu.

Limetkový dort

Doba přípravy 25 minutes
Doba pečení 35 minutes
Celková doba 1 hour

Ingredience

  • 100 g želatiny s příchutí limetky nebo bez chuti
  • 1/3 hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 5 větších vajec
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 1 hrnek pomerančového džusu
  • 1 lžička šťávy z citrónů
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku šťávy z limetek
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/2 hrnku másla, pokojová teplota
  • 250 g smetanového sýra (např. mascarpone)
  • 200 g moučkového cukru

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a na a máslem a moukou si vytřeme 3 formy.

  2. Ve větší misce si smícháme želatinu s cukrem, moukou, solí, práškem do pečiva a sodou a vše hodně dobře promícháme. Přidáme vejce, olej, citrónovou šťávu, vanilku a pomerančový džus a opět promícháme. Rovnoměrně vše rozdělíme do připravených forem a pečeme po dobu 35-40 minut. Zkoušíme párátkem. Až budou hotové, necháme 5 minut vychladnout a otočíme si je.

  3. Vrstvy nám po pěti minutách zůstaly ještě teplé. Smícháme si limetkovou šťávu s cukrem a nalijeme ji na všechny vrstvy. V případě potřeby můžeme napíchat vrstvy párátkem nebo vidličkou, aby se šťáva lépe vsákla. Následně necháme vše vychladnout.

  4. Smícháme smetanový sýr s máslem a cukrem, dokud nebude krém vláčný a snadno roztíratelný. Rozetřeme krém mezi připravené vrstvy, vše spojíme a potřeme i strany a vrch. Dozdobíme limetkami a snítky máty.