Vanilla Chai cupcake

Vyzkoušejte s námi recept na lahodné cupcaky, které jsou krásně jemné a vláčné a jedinečnou chuť jim dodává indické chai koření. Jako bonus jsou navíc cukrfree a dle užitých ingrediencí mohou být i vegan.

Jestli existuje nějaký oblíbený dezert či moučník, který se dá připravit v mnoha variacích, jsou to právě cupcaky. Při jejich tvorbě můžete popustit uzdu fantazie a experimentovat, jak je libo. A co přesně je Chai Tea koření? Jde o černý čaj se směsicí indického aromatického koření, jehož základ vždy tvoří zázvor a kardamon. Tento čaj je nejčastěji připravován s mlékem a výborně se hodí v zimě, kdy vás krásně prohřeje. V našem receptu však dodá cupcakům jejich nezaměnitelnou chuť.

Pojďme se tedy podívat, jak vykouzlíme tyto exkluzivní vanilkové cupcaky.

Vanilla Chai cupcake

Recept na základní vanilkové cupcaky je v podstatě velmi jednoduchý. Všechny ingredience dáme do šlehače a pak nalejeme do formy. Jediné, co si musíte předem připravit pro naše speciální Vanilla chai cupcaky je to, že si musíte předem uvařit čajové sáčky směsi Chai Tea v mléce, což trvá asi 10 minut. Zbytek procesu je pak velmi jednoduchý a velmi rychlý. 

Přejeme dobrou chuť!

Doba přípravy 15 minutes
Doba pečení 20 minutes
Celková doba 35 minutes
Počet porcí 24

Ingredience

Těsto

  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 šálku řepkového oleje lze nahradit kokosovým
  • 2/3 šálku mandlového mléka
  • 1,5 šálku mouky pšeničné, špaldové
  • 2 ČL prášku na pečení
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ks vejce pro vegan variantu nahraďte lněným semínkem (2 PL lněných semínek + 6 PL vody)
  • 3/4 šálku cukru pro cukrfree variantu nahraďte Xylitolem
  • 5 sáčků Chai tea

Krém

  • 1/2 ČL skořice
  • 250 g másla veganské, margarín
  • 500 g moučkového cukru Xylitolového práškového cukru)

Postup

Těsto

  1. Předehřejeme troubu na 180 ° C. Vyložíme si formu na cupcaky papírovými košíčky.

  2. Umístíme mandlové mléko a čajové sáčky na sporák na střední teplotu a necháme vařit po dobu 10 minut. Dáváme si však pozor, aby mléčná směs neutekla z hrnce. 

  3. Odstavíme si mléčnou kořeněnou směs a necháme vychladnout.

  4. Mezitím vyšleháme lněná semínka či vejce, cukr a olej až do světlé pěny. Přidáme zbytek přísad kromě mandlového mléka a mícháme na střední rychlost, dokud se směs krásně nepropojí.

  5. Přidáme 1/2 šálku směsi mandlového s chai kořením na těsto a pokračujeme v míchání.

  6. Těsto opatrně vlijeme do košíčků, ale pouze ze ¾, počítáme s tím, že nám cupcaky krásně vyskočí.

  7. Pečeme 18 – 20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé na povrchu. Ale samozřejmě se řídíme především zkušenostmi s naší troubou. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme cupcaky pořádně vychladnout.

Krém

  1. Mezitím smíchejte práškový cukr, veganské či obyčejné máslo, skořici a zbývající 2 lžíce mandlovo-čajové směsi.

  2. Vychlazené košíčky zdobíme vzniklým krémem a na závěr lehce poprášíme lžičkou skořice.