Banánový cupcake s meruňkovým krémem

Nadýchané, lehké, vláčné a voňavé po směsi koření, zakončené sladkou, máslovou, meruňkovou glazurou. Tyto kořeněné banánové cupcaky s meruňkovou polevou mají neodolatelnou chuť a stejně tak báječně vypadají.

Jednoduše si je určitě zamilujete. Jako bonus navíc, jejich příprava není nijak náročná. Chcete se přesvědčit?

Banánový cupcake s meruňkovým krémem

Doba přípravy 30 minutes
Doba pečení 15 minutes
Celková doba 45 minutes
Počet porcí 22 kusů

Ingredience

Těsto:

  • ¼ šálku másla pokojové teploty
  • ¼ šálku rostlinného oleje
  • ¼ šálku mléka
  • ¼ KL mletého nového koření
  • ¼ KL hřebíčku
  • ¼ KL muškátového oříšku
  • 1 KL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL mleté skořice
  • 3 ks vejce větší
  • 3 ks velké zralé banány
  • 200 g hnědého cukru/ cukru krystal směs v poměru 1:1
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g rozinek

Krém:

  • 1/3 šálku šálku smetany
  • 7 PL povoleného másla
  • 255 g meruňkového džemu
  • 560 g bílé čokolády

Meruňkové glazé:

  • 1-2 ČL vody
  • 3 PL meruňkové marmelády

Postup

Těsto:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si ideálně dvě formy na cupcaky a vyložíme je papírovými košíčky. Těsto by mělo vyjít na 22 kousků.

  2. Oloupeme přezrálé banány a úplně je rozmačkáme. Odměříme přibližně jeden a půl šálku a odložíme.

  3. Máslo, olej a cukr vložíme do misky a pomocí ručního mixéru smícháme ingredience, dokud nevytvoří hladkou bílou pěnu. Přidáme vajíčka – jedno po druhém postupně zašleháme do těsta. Poté přidáme rozmačkaný banán a vanilku a znovu prošleháme.

  4. Do samostatné mísy nasypeme prosátou mouku, koření, sodu a sůl a jemně promícháme.

  5. Přidáme polovinu suchých ingrediencí k vlhkým přísadám a zamíchejte. Přidáme mléko a znovu promícháme. Přidáme druhou suchých ingrediencí a opět směs důkladně zamícháme. Je-li směs hodně hustá, přidáme trochu více mléka.

  6. Přidáme rozinky do zbývající mouky a promícháme. Směs rozinek s moukou přidáme do těsta a důkladně zamícháme.

  7. Vzniklým těstem rovnoměrně naplníme všech 22 papírových košíčků. Neplníme zcela až po okraj, pečením zvětší svůj objem. Vložíme do trouby a pečeme přibližně asi 15 až 17 minut. Po upečení je vyjmeme z trouby a necháme je vychladnout.

Krém:

  1. Čokoládové lupínky a džem umístíme do misky a zahřejeme směs v mikrovlnné troubě na 20 sekund, dokud se čokoláda neroztaví. Přidáme polovinu másla a špetku soli a zlehka promícháme, tak abychom vytvořili hladkou čokoládovou ganache. Necháme vychladnout.

  2. Když je čokoládová ganache chladnější, ale není tvrdá, použijeme ruční šlehač a směs prošleháme. Přidáme povolené máslo se šlehačkou a šleháme, dokud nevznikne krásně hladká a sametová směs. Poté ji odložíme stranou, aby mohla čokoláda trochu ztuhnout.

  3. Vychladlý krém umístíme do zdobícího sáčku (postačí i obyčejný potravinový sáček s ustřiženou špičkou) a naneseme na cupcaky.

Meruňkové glazé:

  1. Meruňkový džem a vodu smícháme v malé misce a zahřejte na několik sekund. Důkladně rozmícháme. Ujistíme se, že glazé není horké a pak jím zlehka dozdobíme připravené cupcaky. Přejeme dobrou chuť!