Low carb švestkový koláč

V současné době, jakoby se roztrhl pytel s recepty na low carb jídla, či dezerty. Nízkosacharidová dieta hýbe světem, vyvolává diskuze, otázky, někomu možná dává i odpovědi. Přesto, dieta nebo chcete-li životní styl s výrazným omezením sacharidů, není žádná novinka, nejrůznější dietologové už z tohoto poznatku čerpají pěknou řádku let. Jedna věc je ale ta, že dezerty, které nesou nálepku LC jsou nejen dobře vypadající, ale můžeme si na nich, dá se říct bez výčitek, velmi pochutnat. Když použijete ty správné suroviny, mohou být vlastně i zdraví přínosné. Můžete vyzkoušet například tento low carb švestkový koláč.

Low carb švestkový koláč

Doba přípravy 15 minutes
Doba pečení 25 minutes
Počet porcí 8

Ingredience

  • ½ hrnku kefíru
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 1 ČL vanilkové esence
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 4 ks vejce
  • 300 g švestek
  • sladidlo podle chuti
  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 170 °C.

  2. V jedné samostatné míse smísíme suché ingredience a ve druhé pak ty mokré. Mokré přísady lehce prošleháme. Spojíme suché a mokré přísady a lehce promícháme.

  3. Vzniklé těsto pak vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme před tím vyložili pečícím papírem.

  4. Omyté švestky nakrájíme na plátky a naskládáme na koláč.

  5. Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě 25 – 30 minut, dokud povrch není krásně zlatavý.